Prisen for årets største norske kommersielle PR-suksess på Twitter går allerede nå til turtøyleverandøren Stormberg og gründeren Steinar J. Olsen. Oppskrift: Blogg og Tvitr om kontroversiell sak som trigger journalistene og bruk hashtagg!
Av Anders Cappelen
(Publisert i Kampanje 23/10 2009)
Se også Twittermakta rår og Bedrifter i Twitterkrise
Filmdirektørens vrede
Produktplassering i tv og film er et tema mange i pressen av forståelige grunner er opptatt av. Steinar J. Olsen tvitret slik den 21. oktober: ”#Stormberg har i dag fått forespørsel fra SF Norge om vi er interessert i spons./produktplassering i de 6 ny Varg Veum filmene. God match?”
Filmdistributøren SF Norge reagerte ikke uventet negativt på Olsens åpenhet. Også dette viderefortalte Olsen på Twitter og i bloggen. Ved å hashtagge (#Stormberg og siden #SFfail) Twitter-meldingen skapte han en såkalt tråd og en debatt som alle andre kan delta i ved å søke på denne taggen, og ved å bruke samme hashtagg når de selv tvitrer. Resultatet ble en stor debatt der mange journalister meldte seg på. I sum har på kort tid mange tusen personer lest om denne saken på Twitter. Og viktigst av alt: en stor del av disse er journalister og andre opinionsdannere. Twitter i Norge er jo blitt et journalistenes medium, her er deres guard merkbart lavere, det er lettere å få dem i tale og til å lytte til deg.
Det blir stadig flere eksempler på at Twitter-debatter fører til omtale i de tradisjonelle mediene. I Dagbladet skrev Jan Omdahl, som dekker feltet nye medier, den 22. oktober en sak http://bit.ly/30P4Y3 med denne overskriften: ”Steinar tvitret på seg filmdirektørens vrede. Stormberg-sjef skrev på Twitter om SF Norge-tilbud”.
En mulig negativ bi-effekt av Steinar J. Olsens fremgangsmåte er at hans forretningsforbindelser i fremtiden kanskje blir mer tilbakeholdende med kreative forslag. Men som han skriver på egen blogg: ”Jeg er ikke sikker på utfallet av SF Norge-saken, men jeg er sikker på en ting: Stormberg kommer til å videreføre åpenheten omkring virksomheten vår – også på sosiale medier!” SF Norge-saken er også et godt eksempel på PR-potensialet som ligger i å spille ball mellom eget nettsted/bloggartikler og Twitter.
Merkevarebygging på Twitter
Nå ville det være feil å fremstille det som om Stormbergs PR-suksess på Twitter bare handler om et engangsstunt. Å bygge synlighet og merkevare på Twitter er en langsiktig prosess der du må legge stein på stein ved å skaffe deg stadig flere followers. Det gjør du først og fremst ved å tvitre om noe som er interessant for andre og som derved tilfører nettverket verdi. Tvitrer du om private og interne ting, som dessverre også mange av de gode tvitrerne gjør, reduserer du din verdi som tvitrer (tips: en tvitrers grenseverdi er klart avtagende med antall tvitringer per dag). Olsen bruker også alle de mer tekniske grepene for å øke antall followers: han tvitrer direkte med andre tvitrere (men slik at hver enkelt tvitring også går ut til alle hans followers), han svarer på tvitringer som er rettet til ham, og han re-tvitrer andres tvitringer. Han har også følgende råd til den som vil skaffe seg followers: Følg andre som er opptatt av de samme tingene som deg, og tvitr med dem! Hvem som helst kan søke på hans Twitter-adresse, lese tvitringene hans og se hvordan han bruker dette mediet.
Steinar J. Olsen har lenge vært en av landets mest aktive tvitrere. Han har per i dag tvitret 6369 ganger, og har 3451 followers som får tvitringene hans i Twitter-innboksen [den 25. januar 2010 hadde han tvitret 9 544 ganger, og hadde 4 654 followers]. Bedriften Stormberg har 1104 followers og har tvitret 434 ganger [25. januar 2010: 1 855 followers og 846 tvitringer].
Olsen er utvilsomt en av de, hvis ikke den norske forretningsmann som har lyktes best med merkevarebygging i sosiale medier. Han bruker også Facebook aktivt, og enkelte av bloggpostene hans har hatt over 5000 lesere. Den mest kommenterte har over 120 kommentarer. Da han tidligere i høst på bloggen stilte alle partilederne på stortinget et klimaspørsmål, gikk samtlige inn på bloggen og svarte. Denne åpenheten og store innsatsen for å komme i direkte dialog med journalister, kunder og potensielle kunder, går som hånd i hanske med Stormbergs satsing på å fremstå som samfunnsnyttig og –bevisst. Stikkord er klimanøytral, miljøengasjement og etisk handel. En prosent av omsetning går til humanitære og samfunnsnyttige prosjekter. 25 prosent av de som rekrutteres skal være unge mennesker som har hatt vanskeligheter med å komme inn på arbeidsmarkedet.
Søkkrik gründer
Synlighet skaper mer synlighet. Steinar J. Olsens voldsomme aktivitet på sosiale medier har gjort journalister oppmerksomme på ham. Torsdag den 22. oktober fikk han tre fjerdedeler av førstesiden til Dagens Næringsliv papir: ”Stormberg-gründer tredoblet formuen i kriseåret 2008. Søkkrik på turutstyr”. Billedtekst: ”Tar turfolket med storm: Stormberg-gründer Steinar Jørgensen Olsen er god for 27 millioner kroner”. I forrige var J. Olsen i ”Sånn er livet”, det ble et 15 minutter langt reklameinnslag på NRK Radio. 2009-resultatet blir neppe dårligere enn fjorårets.