Norsk Presseforbunds etikkutvalg foreslår å avgrense kilders rett til sitatsjekk. Dette vil svekke den offentlige samtalen, og styrke dem med størst makt.
Av Anders Cappelen. Publisert i Aftenposten 6. mars 2013
Ønsker journalister et intervju sterkt nok, aksepterer de alt. Etterspurte kilder vil alltid kunne sette betingelser. Andre kilder vil avstå fra å bli intervjuet hvis sitatsjekken avgrenses. Uskolerte, svake og sårbare kilder, som har mindre mulighet til å stille betingelser, blir skadelidende.
Det er oppsiktsvekkende at Thomas Spence, leder av Norsk Presseforbunds revisjonsutvalg, ikke vet hva sitatsjekk faktisk innebærer. Ifølge Vær Varsom-plakaten gir sitatsjekk bare mulighet til å rette faktiske feil, ikke til å ”styre, sminke eller endog sabotere og true med å trekke intervjuer”, som populistiske Spence feilaktig skriver i Aftenposten 28. februar.
Spences sammenligning med praksis i en avis som New York Times, er meningsløs. Her er jo journalistene forpliktet til å gjengi kildene i ordrett, det er derfor sitater rammes inn med hermetegn. I Norge trenger journalistene bare å ”gjengi meningsinnholdet i det som brukes av intervjuobjekts uttalelser”. Det er derfor uttalelser så ofte er galt gjengitt.
Innføres en avgrensning i sitatsjekken, blir et uønsket resultat følgende: profesjonelle kilder tar opp alle intervjuer på bånd, antall konflikter og krav om rettelser eksploderer, og PFU-klagene vil hagle.
Anders Cappelen er forlegger og forfatter, og har skrevet bok om kilders presseetiske rettigheter
Rolf Øvrum says
Jeg har som journalist gjennom mer enn 40 år aldri – «ALDERI» – imøtekommet en kildes/et intervjuobjekts ønske om å leser gjennom manus før publisering. Under tvil har jeg latt noen få referert utsagn som de er blitt sitert på. Punktum. Tesen om at intervjuet er intervjuobjektets eiendom, er en stygg villfarelse. Dersom jeg ikke husker helt feil, ble den avlivet i forarbeidene til den Vær Varsom-plakaten som ble vedtatt i 1987.