Torsdag den 20. juni leste nyhetsanker Viggo Johansen opp i NRK Dagsrevyen en historisk pinlig beklagelse til tidligere Entra-styremedlem Ketil Fjerdingen. NRK må også betale erstatning til Fjerdingen.
Av Anders Cappelen
Kronikk i Dagens Næringsliv den 4. juli 2013
HER KAN DU SE NRK DAGSREVYENS BEKLAGELSE
I beklagelsen heter det blant annet følgende:
”I flere innslag og nettsaker satte NRK et kritisk søkelys på relasjonen mellom daværende styremedlem i Entra, Ketil Fjerdingen, og Entras daværende direktør, Rune Olsø. I den forbindelse ble det i Dagsrevyen framsatt påstander om at Ketil Fjerdingen var inhabil, og at ansettelsen av direktør derfor var ulovlig.
NRK hadde ikke grunnlag for å fremsette disse påstandene, og vi beklager at de ble publisert. Vi beklager også de belastningene disse påstandene har medført for Ketil Fjerdingen og hans familie.”
Rabiat Mediaas
På Dagsrevyen den 9. oktober 2012 konstaterte økonomikommentator Steinar Mediaas at ”dette er en svært alvorlig inhabilitetssak. (…) Den som rigger en slik sak, begår en ulovlighet. Og her er det rigget i flere faser. Vi ser at her er det jo tre venner som opererer. De samrører.”
I ”nyhetsdelen” av innslaget kom reporterne Fredrik Solvang og Ingunn Solheim med tilsvarende påstander, og som NRK nå altså har innrømmet at man ikke hadde grunnlag i fakta for å publisere.
Mikrofonstativ i rått maktspill
I mai i år uttalte Pressens Faglige Utvalg (PFU) at omtalen av Fjerdingen i NRK Dagsrevyen, NRK Dagsnytt og NRK.no var i strid med god presseskikk. I sin klage dokumenterte Fjerdingen til fulle at han ikke hadde vært inhabil, og at NRK hadde latt seg bruke som mikrofonstativ i et rått maktspill.
Flere PFU-medlemmer uttrykte hard kritikk av NRKs journalistikk. Henrik Syse sa blant annet at Dagsrevyens dramaturgiske grep fremstod som en måte å lure seerne på. ”Man lager sine egne fakta,” sa Syse.
”Det forundrer meg at NRK ikke skjønte at saken var mer komplisert,” sa PFU-leder og sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd. Hun var også svært kritisk til enkelte av Dagsrevyens regi-grep. ”Dette er ikke nyhetsformidling. Dette er regi,” sa Haugsgjerd.
«Aktiv historieforfalskning»
I april ble NRK Dagsrevyen rammet av en av PFU-historiens hardeste uttalelser i den såkalte romkvinne-saken. PFU dømte NRK for ”utelatelse av avgjørende og kompliserende fakta”, og anså dette ”som en aktiv historieforfalskning”. Saken provoserte et samlet presse-Norge, og har utvilsomt svekket ikke bare NRKs, men hele norsk presses troverdighet og omdømme. I denne saken var det imidlertid ingen enkeltperson som ble hardt rammet og uskyldig dømt.
Pressejustismord
Det mest uetiske en journalist og redaksjon kan gjøre, er å sette en uskyldig enkeltperson i gapestokken. Ketil Fjerdingen ble utsatt for et pressejustismord. Han ble dømt av en nesten samlet presse med NRK i spissen for å ha vært inhabil og misbrukt sin posisjon som styremedlem.
Å bli uskyldig dømt i pressen er alvorlig, og kan få ødeleggende helsemessige konsekvenser for den som rammes. ”Medieoffersyndrom” er i ferd med å bli en etablert undergruppe av posttraumatisk stress-syndrom. Det er vel kjent at flere personer som er blitt utsatt for svært belastende presseomtale, har vært suicidale.
LES: «Medisinske følger av negativ eksponering i mediene» av Øivind Ekeberg, overlege ved psykiatri ved Akuttmedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, Ullevål
LES: «En stemplet mann» av Kjetil S. Østli
«Trøsten er at vi ikke ble tatt i faktafeil»
Da sjefredaktør Torgeir Lorentzen i Gjengangeren var journalist i Dagbladet, var han med i teamet som avdekket den såkalte Tønne-saken. Den 16. mai 2003, knappe fem måneder etter Tore Tønnes selvmord, uttalte han blant annet følgende til fagbladet Journalisten:
”– Jeg vil si at saken har fått meg til å stille spørsmål ved utøvelsen av hele yrket. Når utøvelsen av yrket får så fatale konsekvenser, må man stille spørsmål om hva man egentlig driver med, om det er verdt det rett og slett. (…) Trøsten er selvsagt at vi ikke er tatt i faktafeil. Det hadde vært langt, langt verre å leve med, dersom vi hadde blitt tatt i faktafeil. Med en så fatal utgang, måtte du ha vurdert å skifte yrke hvis du hadde blitt tatt i faktiske feil i tillegg.”
NRKs problem
Hvordan har det seg at statsfinansierte NRK i flere år har vært Norges presseetiske versting? At NRK gang på gang felles i PFU for grove presseetiske brudd, er ikke først og fremst et journalistproblem, men et ledelsesproblem. Ledelsen har unnlatt å skape en redaksjonskultur som gjør at det presseetiske regelverket overholdes.
Bjøntegårds farse
I år etter år har nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk og nyhetsredaktør Stein Bjøntegård lovet bot og bedring etter harde PFU-fellelser. Ketil Fjerdingens klagesak viser tydelig hvor skoen trykker. Bjøntegård skrev NRKs to tilsvar, og røpet her at han mangler elementær kunnskap om Vær Varsom-plakaten. Hans tilsvar var så svake at tilsvarsrunden ble redusert til en ren farse.
Dobbeltmoral
Hvem står i første rekke og krever lederes avgang når alvorlige feil og etiske brudd blir begått? Undertegnede stilte direktør Kalbakk følgende spørsmål på Twitter: ”Hvor mange alvorlige etiske brudd kan en bedrift begå før du og NRK vil kreve lederens avgang?” Det kom aldri noe svar.
Anders Cappelen er forfatter av bok om presseetikk, og har vært konsulent for Ketil Fjerdingen i arbeidet med hans PFU-klage
ANDRE ARTIKLER OM PRESSEETIKK AV ANDERS CAPPELEN:
«PFU overgripers domstol». Anders Cappelens tilsvar til Hilde Haugsgjerd i Aftenposten
Trekk deg fra PFU, Riber Sparre!
Eksperthjelp var avgjørende for PFU-medhold
Slipp kildene inn i PFU
PFU på alvor
Utskrift av PFUs saksbehandling
Reformér PFU
PFU er et skalkeskjul
Presseetikk som PR-verktøy
Fire grove «pressejustismord»
ANDERS CAPPELENS «TERNINGKAST TIL PFU»-SAKER:
Grundig, men noe ujevnt PFU
Dårlig dag for PFU
Solid av PFU
Formsterkt PFU
Surmaget om terningkast